Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Rudzu maize - īsts enerģijas lādiņš pavasarim

Ir veikti daudzi pētījumi par rudzu maizi, kas ļauj droši apgalvot, ka tā ir ļoti vērtīga un veselīga. Pētījumu rezultāti apliecina, ka rudzu maizīte ir bagāta ar šķiedrvielām, magniju, dabīgām skābēm un dažādiem vitamīniem.

   Pēc latviešu sentēvu tradīcijām tapušai rudzu maizei sastāvā nav nekā lieka, tomēr tās cepšanā ir strikti jāievēro gadu simteņos izstrādāti rituāli, lai maizīte vienmēr saglabātu tās vērtīgākās īpašības un nemainīgo kvalitāti.

   Latvijā ir tikai dažas ceptuves, kūrās tiek cepta īsta rudzu maize no 100% rudzu miltiem. Viena no tādām ceptuvēm ir Lāči, kas uzskata, ka īsta, garšīga rudzu maize var tapt tikai tā, kā to agrāk cepuši mūsu senči, – ar dabīgo ieraugu raudzēta, uz koka lizes meistaru rokām apmīļota un īstā maizes krāsnī cepta. Jā, šāds raudzēšanas un cepšanas process prasa izcilu meistarību un zināšanas, bet rezultāts ir to vērts! Īstas rudzu maizes sastāvs ir ļoti vienkāršs – rudzu milti, ūdens, ķimenes, rudzu iesals, sāls un cukurs. Nekā lieka!

   Šoreiz pastāstīsim par dažām rudzu maizītes vērtīgajām īpašībām un to, kā tās ietekmē mūsu veselību. Īstā rudzu maize ikdienā tiešām var būt lielisks palīgs labas veselības uzturēšanā, palīdzot izvairīties no vairākām mūsdienās vistipiskākajām saslimšanām. Līdz ar to jāpiekrīt zinātniekiem – rudzu maize ir ideāls produkts mūsdienu cilvēkam, jo ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots, kas jo īpaši ir nepieciešams pavasarī.

PAAUGSTINA ORGANISMA AIZSARGSPĒJU

Jā, tieši tā – rudzu maizītē esošais Magnijs un B grupas vitamīni paaugstina organisma aizsargspēju pret slimībām. Apēdot 3 šķēlītes 100% rudzu miltu maizes ( jeb 170g – 200g), mēs varam uzņemt  nozīmīgu daļu no ik dienas nepieciešamā vitamīnu un minerālvielu daudzuma.

UZLABO VIELMAIŅU UN PALĪDZ CĪNĪTIES PRET LIEKO SVARU

Tā kā rudzu maizes sastāvā ir arī antioksidanti, B grupas vitamīni un olbaltumvielas, tad šis komplekss ir lielisks palīgs cīņā pret lieko svaru, jo uzlabo vielmaiņu. Turklāt tajā esošās šķiedrvielas radīs sāta sajūtu un samazinās apetīti maltīšu starplaikos.

NODROŠINA ORGANISMAM LIELĀKU IZTURĪBU UN SPĒKU

Šķiedrvielu jeb ogļhidrātu uzņemšana svarīga ne tikai sportistiem vien! Rudzu maizītes iekļaušana ikdienas maltītēs piešķirs organismam lielāku izturību un spēku, nostiprinās imunitāti un palīdzēs cīņā ar saslimšanām.

NORMALIZĒ HOLESTERĪNA UN CUKURA DAUDZUMU ASINĪS

Rudzu maizē esošās šķiedrvielas ir ārkārtīgi vērtīgas arī tādējādi, ka palīdz normalizēt holesterīna un cukura daudzumu asinīs.

PALĪDZ UZTURĒT LABU MUTES UN ZOBU VESELĪBU

Jā, lai cik pārsteidzoši neizklausītos, bet arī labai mutes un zobu veselības uzturēšanai ir svarīgi  ēst rudzu maizi, jo tiks nodrošinātas tik vajadzīgās šķiedrvielas, turklāt maizes ēšana masē smaganas.

 

Rūpējieties par savu veselību un izvēlieties īstu 100% rudzu maizi no Latvijā audzētiem rudziem – Lāču maizi! Iegādājies arī internetveikalā: https://www.laci.lv/lv/e-veikals/maize/rupjmaize/

Veseli ēduši!

Raksts publicēts:  https://jauns.lv/raksts/maja-un-darzs/553515-rudzu-maize-ists-energijas-ladins-pavasarim